Pratik Bilgiler
ULAŞIM
Havalimanlarından Şehir MerkezineUlaşım
Şehir merkezi ve iki havalimanı İstanbul Havalimanı (IST) İle Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)] arasındaki ulaşım halk otobüsleri, servis araçları veya taksiler ile sağlanır.
İstanbul Arnavutköy’de bulunan İstanbul Havalimanı (IST) kent merkezine ve şehrin önemli bölgelerine yaklaşık olarak 45 km uzaklıktadır. İstanbul Havalimanı’ndan (IST) ulaşım seçenekleri aşağıdaki gibidir:
• Havaist Servis Araçları: İstanbul Havalimanı’ndan (IST) Taksim'e Havaist (tek kişi 136 TRY) servis araçları ile ulaşım mevcuttur. Havaist rotaları, sefer bilgileri ve ücretler ile ilgili bilgilere https://www.hava.ist/ üzerinden erişebilirsiniz.
• Halk Otobüsleri: İstanbul Havalimanı’ndan (IST) çeşitli güzergahlara ulaşım için kullanabileceğiniz halk otobüsleri şunlardır: H-1, H-2, H-3, H-6, H-8. Rota ve sefer bilgilerine https://www.iett.istanbul üzerinden erişebilirsiniz.
• Taksi: Taksileri varış terminalinin hemen önünde günün her saatinde bulabilirsiniz. Ücretler sabit değildir. (İstanbul Havalimanı'ndan Taksim'e yaklaşık 450 TL)
Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW), Asya kıtasında olup Kadıköy’e yaklaşık 30 km, Taksim’e 44 km ve Sultanahmet’e 48 km uzaklıktadır. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan (SAW) ulaşım seçenekleri aşağıdaki gibidir:
• Havabus Servis Araçları: Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan (SAW) Kadıköy ve Taksim'e Havabus servis araçları mevcuttur (tek kişi 102 TL). Servisler sabah 03.30 ile akşam 22.00 saatleri arasında çalışmaktadır. Sefer saatlerine http://www.havabus.com/üzerinden erişebilirsiniz
• Metro:Sabiha Gökçen Havalimanı M4 Metro Hattı Kadıköy ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasında çalışmaktadır.
İstasyonun 3 girişi vardır: Giriş No: 1 İç Hatlar Terminali CIP Salonu ve Otopark, Giriş No: 2 Sabiha Gökçen Havaalanı Oteli ve Giriş No: 3 Terminal. M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattını kullanarak aşağıdaki ulaşım hatlarına binebilirsiniz:
o T3 Kadıköy - Moda Tramvayı, Kadıköy İstasyonu'ndan vapur ve deniz hatları,
o Ayrılık Çeşmesi İstasyonu'ndan Marmaray,
o Ünalan İstasyonu'ndan Metrobüs,
o Pendik İstasyonu'ndan İETT otobüsleri ile Pendik Yüksek Hızlı Tren Garı
Daha fazla bilgi içinwww.metro.istanbul/adresini ziyaret edebilirsiniz.
• Halk Otobüsleri: Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan (SAW) birkaç rota (E3, E9, E10, E11, 16S, 122H) mevcuttur. Güzergahlar ve tarifeler hakkında daha fazla bilgi için https://www.iett.istanbul adresini ziyaret edebilirsiniz.
• Taksi: Taksiler Geliş Terminali'nin önünde bulunmaktadır. Taksi hizmeti 24 saat mevcuttur. Fiyatlar sabit değildir. (Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Taksim'e yaklaşık 500 TL)
Yerel Ulaşım
İstanbulkart-Standart Ulaşım Kartı
İstanbulkart, şehir içi ulaşımı hızlı, güvenli ve kolay bir şekilde yapmanıza olanak sağlar ve tüm toplu taşıma araçlarında kullanılabilir. Söz konusu kartları metro, vapur, tramvay, metrobüs, füniküler istasyonları civarındaki sarı/mavi bilet satış makinelerinden veya bilet/İstanbulkart satış gişelerinden temin edebilirsiniz.
Otobüs & Metrobüs
Trafiğin yoğun olduğu bölgeler ve/veya saatler için metrobüs kullanabilirsiniz. Metrobüs sabah saatlerinde yaklaşık 1 dakika aralıklarla kalkmakta olup gece (01.00-05.30 arası) saatlerinde seferler yarım saat veya 1 saat aralıkla düzenlenmektedir.
Otobüs rotaları ve sefer saatleri ile ilgili bilgiye https://www.iett.istanbul/tr üzerinden erişebilirsiniz.
Metro & Tramvay
İstanbul'un metro ve tramvay sistemi geniş bir ağ olarak şehrin her iki yakasındaki ilçelerin çoğuna kolay ulaşım imkanı sağlamaktadır. Metro hatları ve rotaları aşağıdaki gibidir:
Avrupa Yakası:
• M1 Hattı: Aksaray-Kirazlı
• M2 Hattı: Hacıosman-Yenikapı
• M3 Hattı: Kirazlı-Olimpiyat-Başakşehir
Asya Yakası:
• M4 Hattı: Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı
• M5 Hattı: Üsküdar-Yamanevler
Tramvaylar aynı zamanda şehrin en popüler bölgelerinde seyahat etmenin hızlı ve verimli bir yolu olarak da değerlendirilebilir.
Tramvay hatları ve rotaları aşağıdaki gibidir:
Avrupa Yakası:
• T1 Hattı: Bağcılar-Kabataş (Eminönü ve Sultanahmet’ten geçmektedir)
• T4 Hattı: Topkapı-Mescid-i Selam
• T5 Hattı: Eminönü-Alibeyköy
Avrupa yakasında İstiklal Caddesi üzerinden Taksim-Tünel (T2 hattı) ve Asya Yakası'nda Bahariye Caddesi üzerinden Kadıköy'den Moda'ya (T3 hattı) olmak üzere iki nostaljik tramvay hattı vardır.
Kabataş'ı Taksim'e bağlayan F1 hattı ve Karaköy'ü İstiklal Caddesi'nin sonundaki Tünel'e bağlayan F2 hattı olmak üzere iki füniküler hattı da mevcut. Geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanan ikincisi dünyanın en eskilerinden biridir.
Metro ve tramvay rotaları ve sefer saatleri ile ilgili bilgiye http://www.metro.istanbul/ üzerinden erişebilirsiniz.
Marmaray & Gebze-Halkalı Tren Sistemi
Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan, Marmara Denizi’nin altından geçen tüp tüneli Marmaray, 76 kilometre uzunluğunda olup, iki yaka arasında sadece birkaç dakika içinde geçişe olanak sağlamaktadır. Avrupa yakasında Sirkeci üzerinden Kazlıçeşme-Yenikapı, Asya yakasında ise Üsküdar ile Ayrılık Çeşmesi arasında ulaşım Marmaray ile verimli bir şekilde sağlanmaktadır. Gebze-Halkalı Banliyö Tren Sistemi aynı zamanda Marmaray ağının bir parçasıdır.
Tren seferlerine www.marmaray.gov.tr üzerinden erişebilirsiniz.
Vapur & Deniz Otobüsü
Şehir Hatları Vapurları iki yakada da 07.00 - 23.00 saatleri arasında her 15-20 dakikada bir sefer yapmaktadır. Ana vapur iskeleleri aşağıdaki gibidir:
Avrupa Yakası:
Karaköy, Kabataş, Beşiktaş, Eminönü
Asya Yakası:
Üsküdar, Kadıköy
Feribotla Boğaz Turu (kısa süreli) – İki saatlik tur için saat 14:40'ta Eminönü İskelesi'nden ayrılan vapur, sırasıyla Üsküdar ve Ortaköy İskeleleri'nde durarak 16:40'ta Eminönü'ne döner. Ücret yetişkinler için 65 TL, 12 yaş altı çocuklar için 32 TL'dir. Bu tur 18 Eylül 2023-16 Haziran 2024 tarihleri arasında her gün geçerlidir.
Tam Boğaz Turu (uzun süreli) – 6 saatlik tur için saat 10:35'te Eminönü İskelesi'nden ayrılan vapur, Beşiktaş, Üsküdar, Kanlıca, Sarıyer, Rumelikavagı ve Anadolu Kavağı İskeleleri'nde durmaktadır. Saat 12:25 civarında Anadolu Kavağı'na vardığınızda saat 15:00'e kadar serbest zaman verilmektedir. Tur Eminönü'nde saat 16:40'da sona ermektedir ve ücreti 120 TL, 12 yaş altı çocuklar için ise 60 TL'dir. Bu tur 18 Eylül 2023-16 Haziran 2024 tarihleri arasında her gün geçerlidir.
Vapur rota, sefer ve ücret bilgilerine http://www.sehirhatlari.istanbul/tr üzerinden erişebilirsiniz.
Deniz otobüsleri İstanbul içi ve şehirlerarası ulaşım için tercih edilebilir. Deniz otobüsü hatları aşağıdaki gibidir:
İstanbul içi Deniz Otobüsü Hatları:
• Bostancı-Beşiktaş
• Bostancı-Kadıköy-Yenikapı-Bakırköy
Şehirlerarası Deniz Otobüsü Hatları:
• Kadıköy-Yenikapı-Armutlu-Bursa
• Bostancı-Yenikapı-Çınarcık-Esenkoy
• Bostancı-Yenikapı-Marmara Avşa Adası
• Kadıköy-Yenikapı-Bursa
Deniz otobüsü seferleri ve ücretleri ile ilgili bilgiye https://www.ido.com.tr/ üzerinden erişebilirsiniz.
Sarı Dolmuşlar
Sabit, kısa ve dairesel bir rota üzerinde çalışan bu dolmuşlar, şehir içi ulaşım aracı olarak oldukça pratik olması nedeniyle bölge halkı tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Otobüslerden biraz daha pahalı olan ücretler sabit olup binişte nakit olarak ödenir.
Ana sarı dolmuş hatları aşağıdaki gibidir:
• Kadıköy: Taksim- Nişantaşı- Şişli-Üsküdar-Bostancı
• Bostancı: Taksim-Şişli-Pendik
• Üsküdar: Kadıköy-Acıbadem-Beykoz
• Beşiktaş: Taksim-Harbiye
• Taksim: Beşiktaş-Aksaray-Bakırköy
Taksi
Taksiler genel olarak sarı renktedir. Taksimetre açılış ücreti 19,17 TL olup kilometre başına 13,75 TL ücretlendirilmektedir. Ücret günün her saati standarttır.
Para Birimi
Türkiye'nin resmi para birimi Türk Lirası (TRY) olup, banknotlar 5,10, 20, 50, 100 ve 200 TL, madeni paralar ise 5, 10, 25 ve 50 kuruş ile 1 lira cinsindendir.
Para Bozdurma
Döviz büroları şehrin her yerinde yaygın olarak bulunur ve çoğunlukla Pazartesi'den Cuma'ya kadar 09:00 - 17:00 saatleri arasında çalışırlar. Varışta havalimanlarında 7/24 döviz büroları bulunmaktadır. Ayrıca alışveriş merkezleri ve turistik bölgelerdeki döviz büroları geç saatlerde ve cumartesi günleri de açıktır.
ATM
TL cinsinden para çekme işlemi için yabancı dil seçeneği bulunan ATM'ler mevcuttur. Limitler bankadan bankaya değişse de genellikle 3000 TL ila 5000 TL civarındadır.